Masinile moderne sunt dotate cu multe componente electronice si senzori pentru a monitoriza felul in care se comporta vehiculul si pentru un confort sporit.

Cand ceva nu funtioneaza corect, in bord pot aparea lumini de avertizare care transmit defectiunea detectata de computerul de bord.

Este foarte important sa stiti ce inseamna de fapt luminile de avertizare ale tabloului de bord, deoarece puteti preveni o defectiune majora a masinii si va poate salva de la o factura de reparatii scumpa.

Iata care sunt cele mai importante becuri de avertizare pe care trebuie sa le urmariti.

  1. Martorul de avertizare al sistemului de franare / lichid de franaMartorul de avertizare al sistemului de franare.

Franele sunt fara indoiala cel mai important sistem al masinii, astfel incat daca in bord apare un martor de avertizare asemanator cu cel de mai sus, care clipeste, indinca faptul ca este ceva in neregula cu sistemul de franare. Daca acest martor apare in bord cel mai bine este sa mergeti imediat la cel mai apropiat service auto.

  1. Check EngineCheck Engine

Daca acest martor de avertizare este aprins, de multe ori va fi insotit de simptome neobisnuite ale motorului, acestea ar putea include o lipsa de putere , sunete ciudate pe masura ce apasati pedala de acceleratie, sau o alta defectiune care ar putea modifica timpul de raspuns normal al motorului.

Uneori, acest martor se poate aprinde de la un senzor defect, dar uneori poate fi o problema tehnica mai mare. Daca se aprinde acest martor de avertizare, apelati imediat un mecanic profesionist, deoarece continuarea deplasarii ar putea provoca daune suplimentare.

  1. Martor de avertizare pentru airbagMartor de avertizare pentru airbag

Inventia airbag-ului a reprezentat un pas major in directia sigurantei ocupantilor vehiculelor. Daca vedeti acest martor aprins in bord, in prima faza trebuie sa verificati daca este oprit de la buton, iar daca butonul este pe „on” si becul ramane tot aprins trebuie sa mergeti de urgenta la un service specializat.

Un airbag defect ar putea sa nu se deschida intr-un accident, ceea ce inseamna ca nu veti fi la fel de bine protejati impotriva eventualelor leziuni. Cealalta posibilitate este ca airbag-ul se poate deschide atunci cand va asteptati cel mai putin. Acest lucru va poate provoca rani serioase si va poate aduce o nota de plata mare pentru reparatia masinii.

  1. ServodirectiaServodirectie.

Daca martorul servodirectiei masinii este aprins inseamna ca ar putea exista ceva in neregula cu sistemul de directie.

Acest martor se poate aprinde si daca nu aveti suficient lichid servo in vas. In cazul in care completati cu lichid si martorul nu se stinge trebuie sa faceti o vizita urgenta la un service.

  1. Filtrul de particuleFiltru de particule

Majoritatea vehiculelor diesel moderne si masinile pe benzina de ultima generatie sunt echipate cu un filtru de particule, care ajuta la reducerea emisiilor.

Daca acest martor se aprinde in bord inseamna ca filtrul are o problema si poate necesita doar o curatare sau in cel mai rau caz inlocuire.

  1. Supraincalzirea motoruluiSupraincalzirea motorului.

Fara lichid de racire, motorul masinii ar deveni foarte fierbinte si nu ar putea functiona. Daca vedeti ca martorul lichidului de racire apare in bord, ar putea insemna ca nivelul lichidului de racire este scazut, asa ca trebuie sa opriti motorul imediat, sa verificati rezervorul lichidului de racire si sa completati daca este necesar.

Daca martorul dispare imediat dupa ce ati completat si dupa o perioada relativ scurta de timp se aprinde din nou, inseama ca masina pierde lichid racire si trebuie sa mergeti de urgenta la un service auto.

  1. Martor ulei motorMartor ulei motor

La fel ca lumina de avertizare a lichidului de racire a masinii, s-ar putea sa se aprinda o lumina de avertizare a uleiului daca temperatura uleiului este prea mare, nivelul este scazut sau presiunea uleiului este prea mica.
Uleiul lubrifiaza motorul, iar pompa de ulei este folosita pentru a pulveriza lichidul in toate colturile motorului. Daca temperaturile devin prea mari, daca nivelul este scazut sau daca presiunea uleiului scade, eficacitatea lubrifierii motorului poate fi redusa.
Rezultatul? Deteriorarea motorului. Deci daca vedeti acest semn de avertizare, opriti si apelati la un mecanic profesionist imediat.

  1. Martor ABSABS.

Daca acest martor apare in bordul masinii inseama ca aveti o problema la sistemul ABS si in cazul in care trebuie sa franati brusc o sa aveti probleme serioase mai ales daca suprafata de rulare este umeda sau alunecoasa.

  1. Martor pentru monitorizarea presiunii in anvelopeMartor pentru monitorizarea presiunii in anvelope.

Multe masini sunt dotate astazi cu sisteme de monitorizare a presiunii in anvelope.

Aceste sisteme pot detecta o abatere departe de presiunea normala a pneurilor, ceea ce poate indica o pana. In general, dispozitivul va lumina o lampa de avertizare pe tabloul de bord, subliniind ca trebuie sa aruncati o privire la cauciucul masinii.

  1. Martor de avertizare pentru incarcarea baterieiMartor de avertizare pentru incarcarea bateriei auto

Ar trebui sa vedeti acest martor de avertizare a incarcarii acumulatorului atunci cand porniti masina pentru prima oara, dar daca nu se stinge in cateva secunde dupa pornirea motorului, ar putea aparea o problema cu sistemul electric al masinii.

Acest lucru ar putea fi legat de un alternator defect, o baterie defecta, o conexiune necorespunzatoare sau un cablu deteriorata undeva in compartimentul motorului.

In cel mai rau caz, martorul ar putea sa se aprinda datorita franarii curelei de transmisie a alternatorului. De asemenea, alte sisteme utilizeaza aceasta curea, cum ar fi pompa lichidului de racire a motorului sau servodirectia, astfel incat daca apare o problema aici costurile pot fi foarte ridicate.

Daca bordul autovehiculului este aprins ca un pom de Craciun sau chiar daca exista un singur martor care clipeste acolo, este important sa verificati masina la un service pentru a nu avea surprize neplacute.

 

Marvis Auto Concept