Reglarea geometriei este procesul de verificare si reglare a unghiurilor rotilor. Pentru a efectua alinierea rotilor, vehiculul este asezat pe un suport special de aliniere (se poate vedea in fotografie). Senzori speciali sunt montati pe fiecare roata, iar calculatorul utilizeaza senzorii pentru a masura unghiurile reale ale rotilor si le compara cu specificatiile pentru modelul resprectiv de masina.

Pe baza masuratorilor, un tehnician corecteaza unghiurile rotilor care pot fi ajustate conform specificatiilor tehnice ale modelului respectiv.

Inainte de a efectua geometria, este posibil ca tehnicianul sa fie nevoit sa testeze autovehiculul, sa regleze presiunea in anvelope si sa verifice inaltimea de deplasare, componentele de suspensie si de directie. In cazul in care componentele de directie sau suspensie sunt defecte, acestea trebuie inlocuite inainte de efectuarea geometriei.

Dupa finalizarea geometriei, veti obtine, de obicei, o imprimare care prezinta unghiurile rotilor inainte si dupa aliniere.

De ce trebuie facuta geometria rotilor?  Aceasta operatiune trebuie facuta deoarece, in timp, unghiurile rotilor se schimba. Acest lucru se intampla ca urmare a deformarii si uzurii pieselor din suspensia si directia vehiculului. De asemenea, geometria rotilor trebuie verificata dupa inlocuirea unor piese de la sistemul de directie sau suspensie, dupa lovirea gropilor mari si a bordurilor, precum si dupa accidente.

Care sunt simptomele alinierii necorespunzatoare a rotilor?

– volanul ramane putin intors spre stanga sau dreapta atunci cand conduceti pe un drum drept;
– vehiculul trage spre stanga sau dreapta atunci cand conduceti pe un drum drept;

– volanul masinii nu se repozitioneaza usor dupa efectuarea unui viraj;

– anvelopele scot un zgomot ciudat atunci cand intoarceti masina sau efectuati un viraj mai brusc;
– anvelopele se tocesc neuniform.

Cat de des ar trebui sa se realizeze geometria rotilor?

Pentru majoritatea autoturismelor, nu exista cerinte specifice. Mecanicul dvs. va recomanda de obicei efectuarea geometriei rotilor la fiecare doi-trei ani. Adesea, se recomanda alinierea rotilor atunci cand sunt instalate anvelope noi si cand se inlocuiesc componente la sistemul de directie sau suspensie. Alinierea ar trebui sa se faca mai des daca masina are anvelope de dimensiuni mari sau daca este o masina sport.

Care sunt avantajele efectuarii geometriei rotilor?

Anvelopele, precum si componentele de suspensie si de directie vor avea o durata de viata mai mare, iar directia masinii va fi mult mai precisa. S-ar putea sa observati ca dupa alinierea rotilor, masina o sa stea mai bine pe drum si se va simti mai stabila. Din nou, acest lucru este si mai evident daca aveti o masina sport sau anvelope de dimensiuni mari.

Cat costa efectuarea geometriei rotilor?

Preturile variaza intre 80 si 250 lei in functie de fiecare masina in parte. Pentru rezultate mai bune, cautati un service auto care este dotat cu aparatura de ultima generatie si care are personal calificat pentru efectuarea geometriei rotilor. In medie, alinierea rotilor dureaza intre 30 de minute si 1 ora, in functie de tipul masinii.

 

Marvis Auto Concept – Reparatii turbine auto Bucuresti