Iarna este anotimpul mult asteptat de cei pasionati de schi, snowbord, patinaj si de ce nu, sanius. Daca nu esti privilegiat sa stai langa o statiune montana, atunci va trebui sa te deplasezi cu masina pentru a te relaxa si a petrece momente minunate pe partie.

Tinand cont ca vei avea nevoie de masina pentru a te deplasa, iti prezentam 5 probleme obisnuite ale masinii pe timpul iernii de care ar trebui sa fii constient.

Cand vremea devine mult mai rece in timpul iernii, mentinerea mainilor calde nu este singura problema la care trebuie sa te gandesti.

Iarna, anvelopele se dezumfla mai usor, din cauza temperaturilor scazute. Asa ca, ori de cate ori pornesti la drum lung, fa-le o verificare.

Un alt element important care sufera este bateria, de aceea este foarte important sa avem grija de ea mai mult in aceasta perioada pentru o lunga durabilitate.

1. Presiunea anvelopelor

Pe masura ce se raceste, presiunea in anvelope va scadea. Chiar daca anvelopele tale au fost verificate si nu exista pierderi de aer, presiunea va scadea din cauza temperaturilor mici. Verifica-le cel putin o data la doua saptamani si umfla-le daca este nevoie.

In acelasi timp, verifica si adancimea benzii de rulare. Performanta de franare este influentata de aceste nervuri perpendiculare aflate la distanta uniforma in jurul anvelopei.

2. Antigelul si lichidul de parbriz

Daca lichidele ingheata sub capota masinii tale, pot provoca daune reale iar costurile pentru reparatii pot sa fie destul de mari.

Asigura-te ca lichidul de parbriz si antigelul sunt completate cu un amestec care va ramane in forma lichida chiar si la cele mai mici temperaturi.

3. Stergatoarele de parbriz

Raschetarea ghetii de pe geamul masinii nu este sfarsitul lumii, dar daca stergatoarele au inghetat pe parbriz si nu le dezheti inainte de utilizare, s-ar putea sa fi nevoit sa cumperi stergatoare noi.

Daca masina ta are stergatoare automate, esti un fericit, dar neaparat sa verifici ca sunt oprite inainte de a porni motorul si ridica-le atunci cand razuiesti parbrizul masinii.

Pentru a preveni inghetul, utilizeaza o prelata impermeabila sau un scut de parbriz, asezat sub stergatoare. Acestea vor proteja parbrizul de inghet complet, astfel incat sa nu pierzi timp dimineata pentru curatarea lui.

4. Ferestrele si usile inghetate

Daca geamurile sunt inghetate, cel mai bun lucru de facut este sa astepti ca masina sa se incalzeasca. Daca incuietorile masinii au inghetat, utilizeaza un dispozitiv de dezghetare electric.

Daca usile tale sunt inchise inghetate, nu trage tare de maner, deoarece s-ar putea rupe. In schimb, foloseste un dispozitiv de dezghetare in jurul usii pentru a o dezgheta inainte de a incerca sa o deschizi.

5. Probleme cu bateria

Daca masina ta nu porneste si te chinui ceva pana reusesti sa o iei din loc, probabil ca este o problema legata de baterie. Temperaturile scazute sunt nocive pentru baterie, mai ales pentru ca este mai solicitata in aceasta perioada de iarna.

Daca masina nu da semne ca ar vrea sa porneasca, incearca sa opresti toti consumatorii electrici si dupa sa incerci sa rotesti din nou cheia. Apoi, mergi la un service auto pentru testarea bateriei si a alternatorului.

Daca este nevoie, monteaza o baterie noua, sa nu fortezi masina prea mult.

Apeleaza la un service auto de incredere inainte de a porni la drum lung, pune anvelopele potrivite pentru soselele umede si inghetate, verifica vremea si asigura-te ca ai un kit de supravietuire in masina.

Sper ca sfaturile noastre te-au ajutat si te vor indrepta spre multe statiuni montane.

 

Marvis Auto Concept – Service Reparatii Turbine Bucuresti