Unele din compenentele auto pot ingheta pe timptul iernii la temperaturi extrem de scazute si multe persoane care trebuie sa foloseasca masina in zilele de iarna cand temperaturile sunt extrem de scazute, se intreaba daca bateria masinii poate ingheta?

Specialistii din acest domeniu spun ca o baterie auto complet incarcata poate ingheta doar la temperaturi cu adevarat extreme.

Dar daca o baterie de masina este descarcata din cauza deteriorarii celulelor, a conexiunilor necorespunzatoare sau a unui sistem de incarcare care nu isi face treaba in mod corespunzator, bateria ar putea incepe sa inghete la aceeasi temperatura cu cea a apei de zero grade Celsius.

O baterie auto 100% incarcata nu va ingheta pana la aproximativ minus 60 grade Celsius. Daca bateria dumeavoastra este in stare perfecta de functionare nu trebuie sa va faceti griji deoarece cea mai scazuta temperatura inregistrata pana acum in Romania a fost de minus 38,5 grade Celsius.

Cand vorbim despre o baterie complet descarcata, nu vorbim despre zero volti. O baterie complet descarcata este putin sub 12 volti. O baterie de 12 volti are sase celule conectate in serie, iar daca o celula este deteriorata, tensiunea va scadea sub 12 volti.

Electrolitul din interiorul bateriei auto este alcatuit din circa 25% acid sulfuric si 75% apa. Acidul interactioneaza chimic cu placile de plumb pentru a crea electricitate, lasand o buna parte din apa intr-o stare care este mai susceptibila la inghet. Apa inghetata in interiorul unei baterii arata ca niste cuburi de gheata din frigider. Cand bateria ingheata adesea cauzeaza un scurtcircuit intre placile pozitive si cele negative. Daca se intampla acest lucru in majoritatea cazurilor o sa aveti nevoie de o baterie noua.

Cea mai buna modalitate de a determina starea bateriei unei masini este sa o verificati la un service auto, dar pentru cei care prefera sa nu se deplaseze, se poate folosi si un voltmetru auto pentru verificare. Este recomandat ca bateria si sistemul de incarcare sa fie verificate in acelasi timp cu alte lucrari de intretinere, cum ar fi schimburile de ulei.

Unele baterii auto au indicatoare care, de obicei, lumineaza verde pentru a arata ca bateria de masina este complet incarcata.

Daca nu doriti sa aveti surprize neplacuta cu bateria in sezonul de iarna este recomandat sa faceti o programare la cel mai apropiat service auto pentru o verificare a bateriei si a sistemului de incarcare.

 

Marvis Auto Concept – Reconditionari turbosuflante Bucuresti