Condusul unei masini pe un carosabil umed, indiferent daca este o ploaie usoara sau o ploaie torentiala puternica, poate fi una dintre cele mai dificile situatii de conducere pe care un sofer le poate intalni. Conditiile meteo nefavorabile sunt asociate direct cu rate mai mari de accidente. Daca locuiti in Romania, este aproape sigur ca va trebui sa conduceti un vehiculul prin ploaie la un moment dat.

10 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa conduceti o masina pe un carosabil acoperit de apa

1. Daca va simtiti inconfortabil sa conduceti cand ploua si puteti amana sau reprograma calatoria, asteptati pana când vremea se imbunatateste inainte de a porni la drum. Nu exista niciun motiv pentru a va pune viata in pericol daca nu aveti experienta necesara pentru a conduce pe un carosabil acoperit cu apa.

2. Asigurati-va ca echipamentul masinii dvs. este in stare buna de functionare inainte de a porni la drum pe o vreme ploioasa. Verificati farurile, proiectoarele, luminile din spate si stergatoarele de parbriz pentru a va asigura ca functioneaza corect. De asemenea, verificati suprafata de rulare a anvelopei vehiculului. Anvelopele uzate pot reduce drastic gradul de tractiune pe un carosabil umed.

3. Reduceti viteza! Nu numai ca trebuie sa respectati limita de viteza afisata pe indicatoarele rutiere atunci cand conduceti in conditii de ploaie, ci si sa conduceti intr-un mod considerabil mai lent decat in mod normal. Drumurile umede sunt foarte periculoase. Timpul de reactie al vehiculului este mult mai lent cand ploua. Viteza redusa este imperativa in conditii de ploaie.

4. In legislatia rutiera din Romania, este prevazut ca soferii sunt obligati aiba tot timpul faza scurta activata pe drumurile publice din afara localitatilor, mai putin in interiorul oraselor si localitatilor.

Dar nu trebuie sa uitati ca trebie sa activati luminile vehiculelor atunci cand conduceti prin ploaie si in interiorul oraselor sau localitatilor! Pornirea farurilor autovehiculului va creste atat vizibilitatea proprie, cat si capacitatea celorlalti soferi de a va vedea masina pe sosea.

Daca conduceti pe o ploaie torentiala si vizibilitatea este foarte scazuta, este recomandat sa aprindeti proiectorele masinii si becurile de ceata din partea din spate, pentru a spori capacitatea celorlalti participanti la trafic de a va vedea masina pe sosea.

5. Utilizati stergatoarele de parbriz. In timp ce acest lucru poate parea unul banal, multi soferi uita sa-si porneasca stergatoarele de parbriz in ploaie usoara.

6. Pastrati o distanta mai mare fata de autoturismul din fata. Oprirea autovehiculului dvs. va fi mai dificila cand conduceti pe un carosabil umed.

7. Evitati franarea puternica. Incercati sa va incetiniti vehiculul luandu-va piciorul de pe pedala de acceleratie mai devreme decat in mod normal, in pregatirea pentru a incetini sau pentru a opri.

8. Nu intrati cu viteza pe suprafetele de drum acoperite in abundenta de apa. Conducerea cu viteza pe suprafetele de drum acoperite in abundenta de apa poate duce la fenomenul de acvaplanare. Acest fenomen apare atunci cand anvelopele nu mai au contact direct cu suprafata de rulare, deoarece intre cele două suprafete apare o pelicula de apa.

9. In cazul in care intrati cu masina intr-o balta si se produce fenomenul de acvaplanare, nu apasati pedala de frana, luati calm piciorul de pe acceleratie si controlati foarte fin directia.

10. Ploaia determina cresterea nivelului de umiditate. Este posibil ca ferestrele si parbrizul autovehiculului sa se abureasca pe timp de ploaie. Cele mai multe sisteme de ventilatie ale autovehiculelor includ o functie de dezaburire care ajuta la dezaburirea ferestrelor si parbrizului.

O sa fiti in siguranta cand conduceti pe timp de ploaie daca faceti un efort si respectati aceste masuri de siguranta. Retineti ca reducerea vitezei si activarea luminilor sunt doua dintre cele mai simple si eficiente metode de reducere a sanselor unui accident cauzat de ploaie.

 

Marvis Auto Concept