O masina la mana a doua reprezinta fara doar si poate una dintre primele optiuni luate in considerare de romani. Motivul principal in cazul unei astfel de alegeri il reprezinta, cum era de asteptat, pretul. Si asta nu neaparat din cauza imposibilitatii de a cumpara o masina noua din motive financiare, ci pentru ca romanii isi doresc aproape intotdeauna masini performante si luxoase. Si cum, spre exemplu, pretul pentru un Logan nou este apropiat de cel al unei berline second hand de provenienta germana, este destul de limpede ca tendinta se va mentine cel putin pe acelasi trend mult timp de acum inainte.

Cum facem insa o alegere inteleapta? Pentru ca este firesc, achizitionarea unei masini rulate expune cumparatorul la o serie de riscuri. Desi subiectul comporta multe situatii de dezbatut, ne rezumam la a analiza doar cateva aspecte referitoare atat la pretul de vanzare al masinilor second hand cat si la locul de unde poti face o astfel de achizitie.

Care este pretul corect al unei masini rulate? Sau, mai bine zis, cum stabilim daca pretul solicitat de vanzator reflecta realitatea? Pentru a raspunde la astfel de intrebari nimeni nu-si poate aroga titulatura de expert si cu atat mai putin nu poate emite cifre sau estimari susceptibile de a fi considerate un bun etalon. Cu toate acestea, vom considera  ca o masina noua isi pierde din valoare in medie cu aproximativ 5- 10% cu fiecare an care se scurge. Desigur, as putea aprecia ca procentul va creste direct proportional cu notorietatea si popularitatea brandului auto respectiv. Practic, cu cat o marca este mai populara, in sensul de mai scumpa, cu atat valoarea si pretul de revanzare al autovehicului se vor deprecia mai rapid odata cu trecerea timpului.

Inainte de a vorbi de cifre exacte, as mai adauga ca viteza de scadere a valorii unui autovehicul mai este influentata de asa-numitele “bube”, adica  acele probleme de fiabiliate care ajung sa fie cunoscute ca particularizand un model de autovehicul sau altul.

Asadar, considerand media aritmetica a minimului si maximului procentelor exprimate anterior, respectiv 7,5%, un pret real pentru o masina de 20.000 Euro cu o vechime de 5 ani s-ar situa cel mai probabil undeva in jurul valorii de 12.500 Euro. Dar inca o data, pretul poate varia in functie de marca, model, dotari sau starea tehnica in care se afla autovehiculul la momentul revanzarii.

In concluzie, desi nu este un etalon, o astfel de metoda te-ar putea ajuta sa faci o estimare cat mai corecta atunci cand esti interesat de achizitionarea unei masini second hand.

De unde cumperi o masina rulata?

Cu siguranta ca, neluand in considerare aici si productiile autohtone, achizitionarea masinii din Occident este cel mai potrivit raspuns. Pretul mai mic in medie cu pana la 20%, chiar si luand in calcul taxa de mediu, precum si faptul ca nu a fost rulata pe “autostrazile” mioritice te face crezi ca asta este cea mai buna alegere. Si ar putea fi, in anumite conditii insa…

A cumpara o masina din Germania, spre exemplu, nu este ceva tocmai simplu si lipsit de pericole. Daca nu obisnuiesti sa calatoresti in strainatate, cu atat mai mult. Este firesc sa-ti adresezi intrebarea daca tu chiar esti capabil sa faci o alegere buna optand pentru a achizitiona o masina direct din Germania. In primul rand, gandeste-te ca vor fi costuri aditionale cu drumul iar, cel mai interesant, odata ajuns acolo vei avea surpriza sa constati ca samsarii sunt prezenti pretutindeni. Si ai putea de asemenea sa constati ca nu e o afacere tocmai buna sa platesti un pret cu 20% mai mic pentru o masina doar pentru ca e rulata in Germania, careia i s-a dat insa cu polish cat cuprinde si cu cola pe cauciucuri. Si asta nu e tot, surprizele pot merge pana acolo incat sa platesti pentru o masina Euro 4 al carui certificat care atesta norma de poluare nu este tocmai autentic. Au fost destule cazuri de clienti pacaliti, care au scos ulterior din buzunar sute sau chiar mii de euro pentru taxa de poluare, desi ei au cumparat masini Euro 4, nu Euro 3 sau, mai rau, Euro 2 asa cum le-a fost dat sa constate cu stupoare la intoarcerea in tara.

Desigur, mergand impreuna cu persoana potrivita, capabila sa identifice in timp util astfel de probleme, achizitionarea unei masini din Occident se poate dovedi o alegere chiar foarte buna. Cu toate acestea, masini provenind din vest si rulate tot acolo se gasesc si in Romania, ba chiar pe toate strazile. Gasesti si aici oameni de buna credinta si masini in stare tehnica foarte buna, totul depinde de tine si de cum abordezi situatia sau de cat de bine te pregatesti pentru un asemenea demers.

Asadar, trebuie sa fii atent la ceea ce cumperi! Si asta indiferent ca o faci dintr-un targ auto autohton, de pe strada vecina sau chiar din Occident. Iar cele mai bune sfaturi pe care le-ai putea primi se regasesc in lista urmatoare.

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina second hand?

–          La cartea service, cu tot istoricul ei. Ai grija insa la autenticitate, pentru ca si aici se fac falsuri. Din nou, daca nu esti sigur, apeleaza la un specialist.

–          Disponibilitatea vanzatorului de a permite testarea masinii sub toate aspectele ei. Pe langa efectuarea probelor in teren, un vanzator de incredere iti va permite intotdeauna efectuarea testelor specifice intr-un service auto autorizat, ales de tine.

–          Pedalele, maneta de viteze, volanul si scaunul soferului. Desi pot fi inlocuite, astfel de elemente iti pot da o idee despre starea de uzura a autovehiculului. Ai grija sa existe o corelare intre starea acestora si numarul de km afisati la bordul autovehiculului.

–          Modul cum isi prezinta vanzatorul oferta. Ai putea spre exemplu sa fii atent daca nu cumva vanzatorul este foarte insistent, iti da foarte multe detalii, ba chiar e dispus sa negocieze foarte mult. Astfel de situatii ar trebui sa fie un semnal ca masina are anumite probleme iar vanzatorul cauta sa scape cat mai repede de ea.

–          Nu in ultimul rand, pretul. Calculeaza-l asa cum ai observat mai sus iar daca exista diferente prea mari, in sus sau in jos, cel mai probabil ar trebui sa renunti la a mai merge mai departe cu achizitia.

Marvis Auto Concept

Etichete: