Oricat de greu ar parea de crezut, unul dintre cei mai mari constructori auto din lume a dezvoltat si implementat de ceva timp sistemul ce permite dezactivarea cilindrilor in timpul functionarii motorului. Astfel, in urma aprox. 3 ani, grupul Volkswagen a introdus in premiera sistemul care permite oprirea a doi cilindri pe modelul 1.4 TSI, un motor cu injectie directa supraalimentat.

Inainte de a explica in ce consta si cum functioneaza acest sistem, este bine de stiut si care sunt ratiunile ce au stat la baza dezvoltarii sale. Practic, la fel ca si in cazul Stop & Start, aceasta tehnologie a fost creata in scopul reducerii consumului de combustibil si a emisiilor de CO2!

Cylinder Shut-Off, asa cum este denumit in mod oficial sistemul, este bazat pe o tehnologie ce permite dezactivarea temporara a doi din cei patru cilindri ai motorului, atunci cand acesta functioneaza intr-o sarcina mica . In functie de stilul de condus si conditiile de drum, testele efectuate de Volkswagen au demonstrat o reducere a consumului de carburant cuprinsa intre 0,4 si 1 litru la 100 de km.

Procesul de activare/dezactivare a sistemului este unul complet automat si are loc aproape instantaneu, imperceptibil pentru conducatorul auto (max. 36 milisecunde). De asemenea, nivelul de zgomot sau vibratiile sunt aproape insesizabile in ceea ce priveste modul de functionare a motorului la dezactivarea celor 2 cilindri.

Este important de stiut de asemenea ca acest sistem devine activ numai intr-o anumita plaja a turatiei motorului, respectiv intre 1400 si 4000 rot/min si doar atunci cand cuplul motor se situeaza intre valorile de 25 pana la 75 Nm. De asemenea, sistemul analizeaza permanent pozitia pedalei de acceleratie iar in cazul in care detecteaza un stil de condus sportiv, se dezactiveaza automat pentru a permite autovehiculului sa utilizeze intreaga putere a motorului.

Cat priveste modul sau de functionare, o explicatie simpla, fara detalii tehnice, este aceea ca in momentul patrunderii aerului in camera de ardere sistemul dezactiveaza camele care actioneaza asupra supapelor (admisie si evacuare) aferente cilindrilor 2 si 3. De asemenea, concomitent cu dezactivarea supapelor se opreste si injectia de combustibil.

Sistemul in sine este unul destul de complex iar explicarea in detaliu a modului sau de functionare nu face obiectul prezentului articol. De notat insa este faptul ca prin oprirea functionarii cilindrilor se economiseste combustibil, in timp ce cilindri ramasi in uz au un randament suficient cat sa sustina o foarte buna functionare a motorului.

Marvis Auto Concept