Chiar daca mai rar in ultimul timp, exista diverse actiuni ale organizatiilor nonguvernametale sau demersuri ale autoritatilor menite a ne constientiza de importanta pe care o are siguranta in conducere. Desigur, noi stim cu totii ca siguranta la volan este deosebit de importanta, si mai stim ca desconsiderarea acesteia duce de cele mai multe ori la drame, vieti distruse ori destine schimbate pentru totdeauna. Pentru asta insa auzim adesea doar clisee de genul „nu consumati alcool la volan”, „nu depasiti viteza legala”, „conduceti preventiv” s.a.m.d.
Departe de mine intentia de a nu tine cont de astfel de recomandari, dar simt totusi nevoia sa aud si altceva. De ce oare Politia Rutiera sau organizatiile care lupta pentru siguranta la volan se limiteaza la doar atat. Este chiar asa de greu sa avem o schimbare de optica, sa privim cu totul altfel problematica sigurantei in conducere?
Siguranta sau placerea la volan? Sau amandoua?
Evitarea accidentelor rutiere, pentru ca la asta ne gandim cu totii cand ne preocupa siguranta in conducere, nu este posibila doar prin adoptarea unui comportament care nu contravine legii. De fapt, evitarea in totalitate a evenimentelor rutiere nu este nicidecum posibila, dar nu despre asta vorbim acum.
Practic, desi nu este legal sa consumi alcool inainte de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, daca vei respecta aceasta prevedere legala nu inseamna in mod logic si necesar ca esti ferit de intamplarile nefericite din trafic. In mod similar, daca vei circula intotdeauna cu viteza legala asta nu inseamna in mod obligatoriu ca nu vei fi implicat niciodata intr-un eveniment rutier. Iar cat priveste conducerea preventiva, acest tip de comportament la volan este benefic si isi produce efectele pozitive pana la un punct, acela cand hazardul face ca accidentul sa se produca fara a tine cont de reguli sau principii general valabile.
De aceea, cand spun siguranta la volan ma gandesc ca nu ar fi cu putinta sa o pun in discutie in mod separat de placerea la volan. Siguranta si placerea la volan sunt lucruri distincte, dar interdependente. Degeaba speri la un grad cat mai mare de siguranta atunci cand confortul si placerea de a conduce sunt neglijate nepermis de mult!
Este o certitudine, dincolo de abilitatile fizice necesare manevrarii in siguranta a unui autovehicul, sofatul implica un efort mental si solicita anumite capacitati psihomotorii in mod constant. Iar avand in vedere ca toate aceste aspecte sunt direct influentate de factorii externi, de mediul ambiant, este destul limpede ca trebuie sa acordam importanta cuvenita asigurarii unui confort la volan cat mai bun.
Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru un sofat mai placut, implicit o mai mare siguranta in conducere. Desi nu face obiectul acestui articol, voi mentiona 3 lucruri simple menite a ridica standardul placerii in conducere:
1. Folia solara
Dincolo de aspectul estetic foarte placut, o folie auto profesionala te va proteja intotdeauna impotriva efectului de orbire, va impiedica patrunderea razelor UV si va reduce temperatura in habitaclu mai mult decat iti inchipui.
2. Sistemul audio
Scepticii vor spune ca ei asculta motorul, nu muzica data la maxim. Noi spunem ca muzica la maxim nu e tocmai ok, dar o muzica buna ascultata la volumul potrivit iti va mentine intotdeauna buna dispozitie.
3. Odorizantul
Nu se merita sa agati de oglinda retrovizoare tot felul de lucruri ieftine, cel putin nu din punct de vedere estetic, insa un odorizant bun va fi intotdeauna un stimulent placut pentru simtul tau olfactiv. Daca esti mai tot timpul la volan, acest mic detaliu poate face minuni pentru buna ta dispozitie.
si nu uita…
Siguranta rutiera conteaza, insa confortul la volan o face sa existe cu adevarat!