Conform statisticilor, la nivel national functioneaza in prezent un numar de peste 4.000 de ateliere de reparatii fara a detine autorizatie eliberata de Registrul Auto Roman. Aceste unitati service clandestine nu numai ca nu se supun fiscalitatii si legilor din Romania, adica nu platesc impozite sau TVA, ba chiar nu isi asuma nici o raspundere in legatura cu serviciile prestate sau pagubele ce ar putea rezulta ca urmare a proastei executari a serviciilor.

Desi in general astfel de ateliere de reparatii incearca sa evite pe cat posibil autorizarea din pricina costurilor substantiale pe care le presupune o astfel de operatiune, exista totusi o tendinta puternica in a evita complet orice obligatii legale pe care ar trebui sa le aiba o unitate service. Practic, un atelier de reparatii clandestin nu numai ca nu va elibera factura pentru lucrarile executate, dar nici nu va garanta pentru calitatea serviciilor. Din punctul de vedere al clientului final, exista doua scenarii posibile:

    • Dat fiind faptul ca service-ul clandestin nu se supune fiscalitatii, neplatind taxe si impozite catre stat, clientul va suporta niste costuri mai mici. Acest lucru poate parea un avantaj foarte mare in contextul economic actual, insa numai la prima vedere.

 

  • Nefiind insa autorizata sa functioneze conform legilor in vigoare, unitatea service nu va putea elibera certificat de garantie pentru lucrarile executate si, mai mult decat atat, nu isi va atrage nici o raspundere juridica in cazul in care apar probleme.

Si lista problemelor poate fi una foarte lunga…De la simpla defectare a unor piese pana la probleme serioase la mecanismul de directie sau sistemul de franare, orice astfel de defectiuni pot reprezenta cauza principala a producerii unor evenimente rutiere foarte grave. Iar cand inevitabiul se produce, singurul raspunzator este clientul! Unitatea service neautorizata nu va putea fi trasa la raspundere intrucat clientul nu detine documentele justificative pe baza carora sa se adreseze institutiilor competente. Nu va avea factura, sau si mai rau, va avea una falsa, ori nu va detine un certificat de garantie care sa constituie un punct de plecare in demersurile legale pentru obtinerea despagubirilor.

Foarte important!

La nivel national exista un numar din ce in ce mai mare de cazuri in care conducatorii auto ori pasagerii autovehiculelor implicate in evenimente rutiere NU sunt despagubiti de firmele asiguratoare intrucat nu detin documente justificative pentru efectuarea reparatiilor!

Un alt aspect la fel de important il reprezinta si cel referitor la garantia pieselor inlocuite. Astfel, desi la cumpararea unei piese auto originale aceasta vine insotita de un certificat de garantie, acest document nu mai este valabil in cazul in care piesa este montata in cadrul unui service auto neautorizat. Cu alte cuvinte, lucrarile executate intr-un service auto neautorizat atrag intotdeauna si pierderea garantiei pentru piesele inlocuite!

Este cert, pe termen lung singurii care pierd sunt clientii. Desi unitatea service neautorizata poate fi actionata in instanta, faptele savarsite de aceasta sunt greu de dovedit iar despagubirile cu atat mai greu de obtinut.

In concluzie, autorizarea unui service auto este de o importanta vitala! Indiferent de problemele pe care le aveti, nu reparati niciodata autovehiculul intr-un service auto care nu detine o autorizatie valabila eliberata de Registrul Auto Roman. Daca nu observati un astfel de document afisat la loc vizibil in unitatea service, intrebati reprezentantii unitatii respective si chiar solicitati sa vi se prezinte autorizatia tehnica.

Pentru a nu fi indusi in eroare, observati mai jos cum trebuie sa arate un astfel de document, respectiv Autorizatia tehnica nr. 14524/20.03.2014 prin care Registrul Auto Roman autorizeaza firma Marvis Auto Concept S.R.L. sa desfasoare urmatoarele tipuri de activitati:

– Activitati de reparatie ale vehiculelor rutiere

– Activitati de intretinere ale vehiculelor rutiere

– Activitati de reglari functionale ale vehiculelor rutiere

– Activitati de reconditionari ale componentelor vehiculelor rutiere

La ultimul punct se observa faptul ca Marvis Auto Concept este autorizat de Registrul Auto Roman pentru efectuarea serviciilor de reconditionare ale componentelor/sistemelor auto. Acest lucru se traduce prin aceea ca service-ul nostru indeplineste toate conditiile legale si tehnice pentru reconditionarea componentelor autovehiculelor, inclusiv a turbinelor auto.

Autorizatie R.A.R.

Asadar, retineti! Sub nici o forma nu apelati la serviciile unui atelier auto fara a vi se prezenta in prealabil o autorizatie precum cea de mai sus. Un astfel de document va ofera intotdeauna garantia calitatii lucrarilor executate si un plus de siguranta si incredere ca nu vor aparea probleme ulterior.

Marvis Auto Concept

Etichete: