Nu mai e de mult o noutate, tehnologia eco friendly exista si are aplicabilitate chiar si in domeniul auto. Si stim cu totii, considerentele financiare de care se tot feresc sa vorbeasca marile concerne auto sunt motivele pentru care in secolul 21 intalnim atat de rar autovehicule “prietenoase” cu mediul inconjurator.

Existenta anumitor interese care impiedica productia in masa a autovehiculelor electrice sau hibride este o realitate fara doar si poate, insa nu face obiectul acestui articol. Astfel, in cele ce urmeaza, ne vom indrepta toata atentia asupra efectelor nocive ale emisiilor poluante.

Se stie ca, in secolul 21, cea mai mare parte a autovehiculelor sunt echipate cu motoare cu ardere interna. Iar daca va numarati printre cei mai putin cunoscatori in ceea ce priveste acest tip de motoare, aflati ca substantele si compusii chimici care se regasesc in gazele emise de acestea reprezinta o sursa foarte mare de poluare, cu efecte nocive dintre cele mai diverse asupra sanatatii organismului uman.

In functie de tipul motorului cu ardere interna (benzina sau diesel), substantele chimice ce se regasesc in gazele de evacuare se impart in 3 mari categorii:

 

Hidrocarburile, Monoxidul de Carbon si Oxizii de Azot
Hidrocarburile sunt substante poluante caracterizate de un nivel de toxicitate variabila, dar care creste direct proportional cu prezenta in cadrul compozitiei chimice a unor molecule ca benzenul, toluenul sau xilenii.

Compus organic incolor si inflamabil, Benzenul are un efect extrem de nociv asupra sanatatii umane, afectand cu precadere sistemul nervos central. In timp ce inhalat in doze mici provoaca doar usoare ameteli si dureri de cap, expunerea prelungita la actiunea acestia este din pacate letala. Benzenul este de asemenea responsabil pentru aparatitia leucemiei in cazul persoanelor care isi petrec mult timp intr-un mediu poluant.

Toluenul este o substanta chimica de asemenea foarte toxica, insa de un nivel sensibil mai redus ca al benzenului. Cele mai cunoscute efecte ale sale sunt halucinatiile, pe termen scurt, iar din pacate, pe termen lung, cancerul.

Monoxidul de carbon este rezultatul arderii incomplete a combustibililor bogati in Carbon. Din nefericire, atat benzina cat si motorina fac parte din aceasta categorie. Monoxidul de carbon este o substanta poluanta aflata in stare gazoasa cu efect asfixiant pentru persoanele care il inhaleaza. Printre simptomele inhalarii sale se numara tulburarile de vedere, voma, durerile de cap si lesinul. Expunerea prelungita a organismului la actiunea monoxidului de carbon este letala.

Oxizii de azot se impart in doua categorii: monoxidul de azot si bioxidul de azot. Daca ambele substante au efect iritant asupra mucoasei respiratorii iar pe termen lung determina aparitia cancerului, in contact cu apa bioxidul de azot mai este responsabil si pentru formarea acidului azotic (asa-numitele “ploi acide”).

Desigur, subiectul in discutie este unul atat de vast incat ar fi imposibil de dezbatut in cadrul acestui articol, chiar si in parte. Ceea ce trebuie sa retinem este ca, indiferent din ce punct de vedere am privi, substantele poluante din gazele de evacuare ale autovehiculelor au efect negativ asupra sanatatii organismului uman.

Chiar daca nu sta in putinta noastra influentarea productiei de autovehicule nepoluante, nu putem ramane totusi complet impasibili. Drept urmare, pentru a preveni aparitia afectiunilor medicale asociate substantelor precizate anterior, principalul lucru pe care il putem face este evitarea pe cat posibil a zonelor foarte poluate. Dar, cum de cele mai multe ori acest lucru este practic imposibil, putem macar sa parasim zona respectiva la intervale periodice pe parcursul unei zile. Desi pare insignifiant, vom da astfel astfel posibilitatea organismului de a se reface intr-o anumita masura. De exemplu, in timpul serviciului, putem face acest lucru prin luarea unor pauze in mod regulat si iesirea efectiva din zona poluata.

In incheiere, se impune scoaterea in evidenta a unui aspect demn de luat in considerare de catre detinatorii de autovehicule. Este bine de stiut faptul ca o intretinere necorespunzatoare a autovehiculelor (din punct de vedere tehnic) poate creste si mai mult cantitatea de emisii poluante eliberate in atmosfera. Spre exemplu, un autovehicul cu probleme serioase la sistemul de injectie, sau chiar cu defectiuni ale turbinei, va avea fara indoiala un nivel mai mare al gazelor poluante emise. Iata de ce este atat de importanta prezentarea cu autovehiculul la service, in mod periodic, pentru efectuarea reviziilor tehnice si remedierea eventualelor defectiuni.

Marvis Auto Concept

Etichete: