In linii mari, reconditionarea unei turbine ar putea fi definita drept procesul prin care trece o turbosuflanta defecta pentru a ajunge la starea initiala, aceea de dinainte de aparitia defectiunilor. Nimic mai adevarat, problema care se pune insa in astfel de cazuri este in primul rand cat de fiabila va fi o astfel de turbosuflanta, respectiv care va fi durata ei de viata dupa reconditionare.

Inainte de a explica mai in detaliu care sunt criteriile dupa care stabilim cat de fiabile pot fi turbinele auto dupa reconditionare, sa vedem daca se merita sau nu o astfel de optiune sub aspectul pretului. Pentru a ne face o idee cat mai clara vom lua ca exemplu o turbosuflanta Garrett si un autoturism marca Ford Focus II 1.6 TDCi de 109CP. Ei bine, daca facem o interogare pe Google referitor la pretul unei astfel de piese aflam numaidecat ca vorbim despre un cost mediu de aproximativ 3.000 lei. In mod similar, aflam ca pretul pentru reconditionarea unei astfel de turbine se situeaza intre un minim de 900 lei si un maxim de 1.600 lei, in functie de service-ul auto care executa serviciul de reparatie. Asadar, raportandu-ne strict la pret, varianta reconditionarii turbosuflantei este fara indoiala prima optiune de luat in calcul.

Acum, lasand la o parte criteriul pretului, sa vedem ce presupune serviciul de reconditionare si care sunt conditiile in care putem beneficia de acesta. Si avem cam asa:

– Serviciul de reconditionare a unei turbine auto presupune in prima faza demontarea turbinei de pe autoturism, curatarea acesteia si identificarea problemelor.

– Etapa imediat urmatoare o reprezinta dezasamblarea turbinei si inlocuirea tuturor pieselor identificate cu probleme (defecte, uzate, rupte etc.) cu altele noi, originale.

– Etapa finala se realizeaza prin montarea pieselor noi si echilibrarea dinamica a axului turbosuflantei. De asemenea, aceasta etapa este urmata de remontarea turbinei pe autoturism si verificarea modului de functionare.

Dupa cum am mentionat mai sus, exista in cadrul procesului de reconditionare asa-numita etapa de “echilibrare dinamica”. Ei bine, desi pentru multe dintre service-urile auto din Romania aceasta este inca o necunoscuta, echilibrarea dinamica este cea mai importanta etapa in cadrul oricarui serviciu de reconditionare turbosuflante si are intotdeauna un caracter de obligativitate.

Aduceam in discutie la inceputul acestui articol problema fiabilitatii unei turbosuflante reconditionate. Ei bine, exista doua situatii posibile:

1. O turbosuflanta reconditionata va avea o durata de viata similara sau chiar mai mare ca a unei piese noi atat timp cat au fost folosite piese originale iar axul turbinei a fost supus etapei de echilibarare dinamica si

2. O turbosuflanta recondtionata va functiona la cota “de avarie” si va avea o durata de viata nesigura, existand oricand riscul defectarii ei atat timp cat nu a fost supusa procesului de echilibrare dinamica.

Daca ai fost atent la punctul 2, ai observat ca de aceasta data nu am mai adus in discutie problema pieselor folosite la reconditionare, asta pentru ca nu are absolut nici o relevanta. Cu alte cuvinte, o turbosuflanta reconditionata dar neechilibrata dinamic nu va avea in nici un caz o durata de viata foarte mare, si asta indiferent ca au fost folosite piese originale ori nu in cadrul procesului de reconditionare.

De este absolut necesara echilibrarea dinamica?

Echilibrarea dinamica are rolul de a reduce vibratia axului turbinei la zero, totul pentru ca turbina reconditionata sa functioneze exact ca una noua, cu exact aceleasi caracteristici si parametri tehnici.

Acestea fiind spuse, ori de cate ori se are are in vedere apelarea la un serviciu de reconditionare, este imperios necesar ca aceasta problema sa nu fie privita in mod separat de etapa de echilibrare dinamica. Fara parcurgerea unei astfel de etape nu vorbim niciodata despre reconditionarea unei turbine auto in adevaratul sens al cuvantului. Nici macar atunci cand service-ul auto care executa reparatia ofera binecunoscuta garantie de 12 luni fara limita de km.

Marvis Auto Concept