Principala cauza a defectarii unei turbine este data fara doar si poate de uzura accentuata ce isi face aparitia dupa un anumit numar de km rulati. Exista totusi anumiti factori care pot influenta in mod negativ durata de functionare a turbosuflantei, grabind mai mult sau mai putin defectarea acesteia.

Desi nu este in mod necesar o caracteristica pe baza careia am putea sa generalizam, mentionam ca autoturismele Ford Focus – in mod specific cele cu motorizarea 1.6 TDCI – sunt “binecunoscute” pentru frecventa mai mare a problemelor cu turbosuflanta. Iar din acest punct de vedere exista doua mari aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare. Primul este defectarea turbinei ca urmare a lubrifierii necorespunzatoare cu ulei, iar cel de-al doilea, de natura exclusiv mecanica

1. Defectiuni aparute ca urmare a lubrifierii necorespunzatoare cu ulei.

Intocmai ca orice piesa in miscare a unui motor, turbosuflanta functioneaza intr-un mediu in care fortele de frecare ating cote foarte inalte, forte care cresc direct proportional cu viteza de rotatie a componentelor aflate in miscare, respectiv a fortelor mecanice pe care trebuie sa le suporte in timpul functionarii. De aceea, in scopul asigurarii unei functionari pe un timp cat mai indelungat, turbosuflanta este “conectata” la sistemul de lubrifiere cu ulei al motorului.

Privind aspectul ungerii cu ulei ca o parte a unui sistem ce contribuie in mod principal la lubrifierea pieselor motorului, deductia logica este aceea ca turbosuflanta va avea parte de o lubrifiere corespunzatoare atat timp si exculsiv in masura in care uleiul din motor este unul de o calitate superioara iar sistemul de ungere functioneaza la parametri optimi. Daca din punct de vedere al functionarii corecte a sistemului de ungere lucrurile sunt destul de clare, in ceea ce priveste calitatea uleiului si proprietatile sale lubrifiante, situatia este una cat se poate de complicata. Iar in aceasta privinta este cat se poate de adevarata si foarte frecventa situatia in care, desi uleiul din motor este unul de o calitate foarte buna, turbosuflanta se defecteaza in mod independent de acest lucru. Acesta este fara indoiala si motivul principal pentru care majoritatea detinatorilor unui autoturism Ford Focus 2 nu inteleg cum a fost posibila defectarea turbinei in conditiile utilizarii unui ulei de calitate si, desigur, a unui sistem de ungere cu ulei perfect functionabil. Iar aici explicatia nu poate fi decat una singura: ceva a impiedicat uleiul sa ajunga in turbosuflanta.

De ce ramane turbosuflanta fara ulei?
In afara cazului in care uleiul nu exista in baia de ulei a motorului, principalul motiv pentru care o turbosuflanta ramane fara ulei este dat de ruperea conductei care alimenteaza turbosuflanta sau, intr-un mod mult mai frecvent, de obturarea acesteia. In ceea ce priveste sansele ca o astfel de conducta sa fie obturata, in cazul turbosuflantelor ce echipeaza motorul 1.6 TDCI de la Ford vorbim despre o anumita particularitate, si anume aceea a prezentei unei site pe conducta de tur. Dupa cum probabil ati ghicit, aceasta sita se poate infunda. Iar cum nici un ulei nu este in totalitate “curat” – chiar si in prezenta si sub actiunea corespunzatoare a unui filtru de ulei de calitate foarte buna – aceasta sita se infunda foarte rapid.

Pentru a intelege mai exact despre ce este vorba, trebuie sa analizam acest lucru si sub aspectul dimensiunilor. Vorbim practic despre o sita de aprox. 5 mm, cu orificii de trecere extrem de mici. Ei bine, in conditiile date, o astfel de sita se va infunda mai repede decat va imaginati. Ce se intampla cand sita se infunda? Foarte usor de dedus. Uleiul nu mai ajunge la turbosuflanta iar pana la defectarea acesteia nu este decat o chestiune de timp.

Important: Infundarea sitei are drept consecinta blocarea (obturarea) conductei care alimenteaza turbosuflanta cu ulei, provocand intotdeauna deteriorarea partiala sau completa a componentelor din interiorul turbinei. Defectiunile ce apar ca urmare a functionarii turbosuflantei fara ulei necesita de fiecare data inlocuirea componentelor defecte cu altele noi.

Marvis Auto Concept ofera servicii profesionale de reconditionare turbine auto inca din anul 2005. Pentru turbosuflantele Ford asiguram un serviciu exceptional prin inlocuirea tuturor componentelor defecte cu altele noi, originale + echilibrarea dinamica a intregului ansamblu CHRA. Turbosuflantele astfel reconditionate sunt oferite cu o garantie de 1 an (la fel ca pentru o turbosuflanta noua) + garantia calitatii asigurata de un service auto cu o expertiza de peste 10 ani in domeniu.

 

2. Defectarea turbinei ca urmare a deteriorarilor mecanice.

O alta defectiune specifica turbosuflantelor care echipeaza motoarele autoturismului Ford cu motorizarea 1.6 TDCI este cea reprezentata de deteriorarea partiala sau completa a geometriei variabile. Aceasta este o defectiune de natura exclusiv mecanica si poate avea loc in mod independent de functionarea sistemului de ungere cu ulei.

Principala diferenta dintre geometria variabila a turbinei pentru Ford Focus 1.6 TDCI si orice alt fel de geometrie variabila este data de aspectul, respectiv materialul din care este construita. Din motive necunoscute inca, paletele (vanele) geometriei variabile pentru turbosuflanta unui Ford Focus 2 1.6 TDCI sunt “din tabla”. Departe de a fi o exprimare academica, aceasta denumire este probabil cea mai indicata sa descrie corect atat aspectul cat si duritatea paletelor geometriei variabile pentru Ford Focus 2 1.6 TDCI.

Avand la baza tehnologia VNT, turbosuflantele cu geometrie variabila prezinta particularitatea majora a constructiei sub forma unui sistem dinamic care isi schimba permanent configuratia interna pentru a se adapta la nevoia de aer comprimat specifica motorului diesel. Practic, intreaga sarcina de “reglaj” al debitului de aer comprimat ce va fi directionat catre admisia motorului revine in totalitate geometriei variabile. De aceea, ca urmare a fortelor mecanice la care sunt supuse, si avand in vedere materialul de slaba calitate din care sunt confectionate, vanele geometriei variabile se pot indoi sau chiar rupe. Cand apar astfel de defectiuni, singura modalitate prin care turbosuflanta poate fi adusa la starea initiala este inlocuirea geometriei variabile.

Nota: Desi procesul de reconditionare a unei turbosuflante presupune inlocuirea tuturor componentelor defecte, este important de stiut ca geometria variabila este o piesa ce se inlocuieste separat si, intrucat nu face parte din kitul de reparatie, reprezinta o operatiune executata in plus fata de serviciul de reconditionare propriu zis. Avand in vedere acest aspect, atunci cand se impune inlocuirea geometriei variabile costul reconditionarii este sensibil mai mare.

Care sunt costurile inlocuirii geometriei variabile?

Solicita acum o oferta de pret la numerele de telefon: 0723.980.884 / 0788.767.461 sau lasa-ne un mesaj. Marvis Auto Concept.