Industria auto se confrunta cu cea mai mare rasturnare din istoria sa. Expertii scot in evidenta cele patru tendinte majore pentru masina viitorului: electrica, autonoma, conectata si cu o arhitectura complet noua.

Un tsunami tehnologic a transformat industria auto in ultimul deceniu. Tiparele traditionale au explodat pe masura ce revolutia digitala duce la reinventarea intregii arhitecturi hardware si software de pe vehicule. S-ar putea ca peste cativa ani, o masina sa nu arate deloc asa cum arata astazi.

Aceasta dezvoltare va fi in etape: o masina care se poate conduce fara picioare, apoi fara maini si in cele din urma fara ochi.

Aceasta tehnologie este nimicitoare pentru modelele vechi si pentru metodele clasice.

Masina viitorului este din ce in ce mai imbunatatita si este pe drum! Iata principalele sale caracteristici.

Masina electrica

Masina electrica a fost primul fenomen care a transformat masinile. Cand a fost introdusa pentru prima data, expertii au avut in vedere o utilizare specifica, pentru transportul public si pentru un mediu mai curat. Depasind previziunile, masinile electrice devin treptat ca un must-have in toate segmentele de piata.

Masina electrica are acum numeroase avantaje tehnologice si presupusele sale slabiciuni istorice, precum autonomia (600 km pentru cea mai recenta Tesla de exemplu) sau performanta rutiera, nu se mai aplica.

Aceasta tendinta a fost mult intarita de obligatiile de mediu de a reduce emisiile de particule si gaze cu efect de sera. In anii urmatori, motoarele hibride sau electrice din ce in ce mai puternice vor inlocui treptat motorul traditional cu ardere interna.

Masina autonoma

Masina autonoma este cea mai spectaculoasa revolutie. In viitorul apropiat, masinile se vor putea descurca fara soferii lor.

Primele doua etape au fost deja finalizate. Functia de pilot automat exista de cativa ani, soferii pot seta o viteza si isi pot relaxa picioarele de pe pedale. Iar unele masini ofera acum sisteme de asistenta pentru sofer care fac posibila parcarea fara a folosi mainile sau preluarea controlului pe volan in situatii de ambuteiaj.

Care este urmatorul pas? 100% autonomie.

Inginerii lucreaza pentru a inlocui ochiul uman cu o multitudine de camere, senzori si lasere care vor reproduce mediul inconjurator in 3D si vor permite vehiculului sa ia singur decizii de navigare. Majoritatea producatorilor au inceput sa se axeze pe autonomie si se afla in prezent la faza de a efectua teste majore pe sosele.

Masina conectata

Masina conectata pentru a fi autonome si a lua deciziile corecte, masinile trebuie sa poata face schimb de informatii cu lumea exterioara: trafic, vreme, starea vehiculelor, benzinarii, accidente etc.

In cele din urma, prin diversi senzori, acesta va putea comunica cu alte vehicule dar si cu infrastructura (drumuri, cladiri etc.). In plus, numeroase servicii online vor fi disponibile pasagerilor: Wi-Fi, cloud, media, divertisment etc.

Masina viitorului va fi pe deplin conectata cu obiecte si oameni!

Imaginati-va o calatorie de cateva ore va deveni o oportunitate de a va raspunde la e-mailuri, de a viziona cel mai recent film lansat in cinematografe sau de a scrie pe WhatsApp unui prieten.

O noua metoda de fabricatie

O ultima schimbare majora se refera la industria in sine. Fabricile din viitor nu vor fi deloc ca cele de astazi. Toata arhitectura hardware si software a masinii este in curs de reproiectare.

Masina se va schimba incet pentru a incorpora noi tehnologii, cum ar fi structuri usoare si materiale de imprimare 3D. Apoi, pentru a asigura conectivitatea si raza de actiune a vehiculului, vor trebui conectate si integrate numeroase dispozitive inteligente – inclusiv computere, camere, centre de infotainment etc.

In concluzie, masina viitorului, construita dupa un nou model, va fi electrica, autonoma si conectata. Va aduce o serie de beneficii societatii: mai putina poluare, mai multa siguranta, mai mult timp liber si servicii.

In viitor masinile vor oferi probabil mai putina placere de a conduce pe drum liber, dar vor oferi servicii reale de transport, siguranta si conectivitate.

Desigur, ne asteapta multe provocari tehnologice si industriale dar tranzitia este deja pe drum, iar fenomenul se va accelera in urmatorii ani.

Multi se inscriu in aventura: producatori, producatori de echipamente, furnizori de servicii sau operatori de telecomunicatii. Este o adevarata provocare pentru industria auto. Masina viitorului deschide usi uimitoare catre inovatia tehnologica si avem ocazia sa regandim transportul.

 

Marvis Auto Concept – Service Reconditionari Turbosuflante Auto Bucuresti