Auzind adesea discutii aprinse, de cele mai multe ori in contradictoriu, despre avantajele/dezavantajele unei benzine cu cifra octanica cat mai mare, am considerat oportun sa fac unele precizari pe aceasta tema.

In primul rand, nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca o buna parte dintre cei ce se avanta in astfel de discutii nu sunt tocmai corect informati referitor denumirile carburantilor. Practic, in cazul OMV Petrom spre exemplu, de aproape doi ani Benzina Premium 95 Fara Plumb si Top Premium Fara Plumb 99+ sunt cunoscute ca Standard 95, respectiv Extra 99. Cu toate acestea, majoritatea conducatorilor auto pe care i-am auzit vorbind despre acest subiect folosesc inca vechile denumiri.

Desigur, in ceea ce priveste denumirile, lucrurile nu prezinta o atat de mare relevanta, cu atat mai mult cu cat acestea difera de la o companie la alta. Cu toate acestea, cei mai multi nu au insa nici cel mai mic habar despre ce reprezinta numerele 95 sau 99. Ei bine, haideti sa vedem despre ce este vorba.

Cifra octanica

Simbolizata CO, cifra octanica este definita ca fiind rezistenta unui combustibil la detonatie. (mai multe despre detonatie pe reparatiiturbine.ro).

In prezent, pentru determinarea rezistentei la detonatie se folosesc ca etalon doi combustibil care se regasesc in componenta benzinei. Este vorba despre iso-octanul, respectiv n-heptanul. In ceea ce priveste rezistenta la detonatie, cele doua hidrocarburi au valori diametral opuse. Astfel, pe o scara de la 0 la 100, iso-octanul are cea mai mare rezistenta la detonatie, situandu-se la valoarea 100. La polul opus se afla n-heptanul, o hidrocarbura ce detoneaza extrem de usor, pozitionata la valoarea 0 pe aceeasi scara.

Astfel, in urma amestecului celor doi combustibili etalon se obtin diferiti combustibili cu cifra octanica cuprinsa intre 0 si 100. Asadar, in cazul unui combustibil la care proportia iso-octan/n-heptan este de 90:10, vorbim intotdeauna despre o cifra octanica de 90.

Prin urmare, atunci cand punem in discutie benzinele Standard 95, respectiv Extra 99 de la OMV Petrom, vorbim practic despre benzine cu cifre octanice de 95, respectiv 99.

Pentru masurarea efectiva a cifrei octanice se foloseste asa-numitul motor de test, un motor cu un singur cilindru, standardizat si special proiectat incat sa permita varierea raportului de comprimare in timpul functionarii. Testul propriuzis presupune cresterea graduala a raportului de comprimare pana la limita detonatiei. Ulterior, prin compararea raportului de comprimare (la care s-a produs detonatia) dintre combustibilul supus testului si cel al amestecului iso-octan:n-heptan, se determina cifra octanica a combustibilului.

Din perspectiva utilizatorului final, este de preferat sa se utilizeze o benzina cu cifra octanica cat mai mare, si asta nu atat pentru cresterea performantelor dinamice ale motorului (existente, ce-i drept, insa nu atat de semnificative), cat pentru reducerea substantiala a riscului de detonatie, un fenomen cu efecte distructive asupra motorului.

Marvis Auto Concept

Etichete: