Asigurarea CASCO (abrevierea pentru casualty and collision) inseamna mai mult decat sa fii protejat impotriva riscurilor de accidente si a furtului autoturismului. O astfel de asigurare iti ofera posibilitatea de a-ti proteja autoturismul si bunurile, de a beneficia de servicii de asistenta rutiera si iti acopera cheltuielile in cazul acelor evenimente asigurate ce necesita transportul masinii la service sau in parcarea ta.

De aceea, in alegerea asigurarii CASCO potrivite pentru tine trebuie sa ai in vedere riscurile pe care doresti sa le asiguri: accidente, furt, distrugere, vandalism etc., serviciile de care vrei sa beneficiezi, dar si tipul politei: cu riscuri numite, clar specificate in conditiile de asigurare sau tip toate riscurile, avand cea mai cuprinzatoare acoperire. Nivelul primei de asigurare, corespunzator tipului de protectie ales, poate fi redus prin agreerea fransizei, acea parte a daunei suportate de client.

In continuare vom vorbi despre cele mai importante criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a incheia o polita de asigurare CASCO.

Increderea in compania asiguratoare – este esential sa stii ce cumperi si de la cine cumperi, astfel incat, in cazul unei daune, sa nu ai parte si de alte surprize neplacute. Pentru a alege in cunostinta de cauza, verifica forumurile auto, site-urile si blogurile de specialitate si orice alte asemenea surse pentru a-ti face o idee cat mai clara despre cat de sigura este compania unde vei incheia polita CASCO.

Acoperirile (riscurile asigurate) – este recomandat sa discuti cat mai direct despre lucrurile pe care le consideri importante a fi incluse in asigurarea CASCO, astfel incat sa iti deserveasca nevoile. De exemplu, in cazul in care detii un garaj, s-ar putea ca acoperirea pentru furt sa nu te intereseze, sau in situatia in care parchezi in general in zone cu pomi in apropiere, este bine ca asigurarea sa includa si acoperire impotriva fenomenelor naturale.

Fransiza – reprezinta suma fixa sau procentul din dauna sau suma asigurata suportat de asigurat. Optarea pentru fransiza conduce la scaderea primei de asigurare.

Regresul RCA – este facilitatea pusa la dispozitia clientilor CASCO atunci cand vinovat de producerea accidentului este conducatorul unui alt autovehicul identificat, avand o polita RCA valabila. Astfel, despagubirea se va face in baza propriei polite CASCO, iar societatea de asigurari va face ulterior demersurile pentru recuperarea sumei de la asiguratorul celuilalt conducator. In plus, regresul service ofera clientilor CASCO posibilitatea despagubirii pagubelor produse de unitatile reparatoare, spalatorii etc. Suma asigurata reprezinta valoarea pentru care a fost asigurat autovehiculul si este maximul despagubirii acordat de societatea de asigurari.

Rezolvarea daunelor – Pentru a fi sigur ca ai alaturi un provider serios pe care sa te poti baza in cazul producerii unui eveniment neplacut, ar trebui sa te asiguri, inca dinaintea semnarii documentelor, de existenta unui astfel de serviciu si daca se poate sa obtii aceste informatii si in scris, nu doar telefonic.

Suma asigurata si reintregirea acesteia – e bine sa fii atent ca suma asigurata sa fie stabilita corect, acest lucru se realizeaza identificand exact varianta de echipare a masinii. De asemenea, ar fi util sa optezi pentru o polita de asigurare CASCO care sa includa sau sa permita si reintregirea sumei asigurate. Practic, aceasta optiune iti ofera garantia ca, in pofida unor daune survenite pe parcursul derularii contractului de asigurare CASCO, valoarea asigurata a autoturismului va reveni intotdeauna la cuantumul specificat in contract ca si suma asigurata, cu sau fara plata unei sume suplimentare pentru acest lucru (in functie de asigurator si produsul pentru care ai optat).

Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.

Timp – poti economisi timp lucrand cu un provider capabil sa iti furnizeze solutiile croite special pentru masina ta in timp util si care sa vina cu acestea in intampinarea ta. Producerea unei daune este cea care consuma in general cel mai mare numar de ore, din cauza procesului relativ complicat de solutionare a acesteia. Un broker specializat isi poate dovedi calitatile prin ajutorul acordat intr-o astfel de situatie neplacuta.

Economie – asigurarea CASCO este perceputa ca o cheltuiala, desi poate termenul de investitie i s-ar potrivi mai bine acestul tip de serviciu. Asigurarile CASCO pot fi achitate de multe ori si in rate. Cu siguranta nu multi dintre noi nu dispun de banii sa ne inlocuim masina cu una similara in cazul in care aceasta ar disparea. Totusi, pe parcursul unui an, ai fi dispus sa cheltui zilnic intre 5 si 10 ron sa iti stii masina in siguranta?

In concluzie, asigurarea CASCO nu trebuie privita ca pe un lux. In general, o astfel de asigurare se adreseaza tuturor detinatorilor de autoturisme care vor sa se protejeze impotriva oricarei situatii ce ar putea conduce catre avarierea sau vandalizarea vehiculului. Desi este facultativa, pentru siguranta dumneavoastra si pentru a nu avea de-a face cu cheltuieli neprevazute, asigurarea CASCO va asigura linistea!

Marvis Auto Concept

foto: asigura-te.org