Audi incearca sa revolutioneze siguranta si personalizarea masinii cu tehnologia avansata de iluminare Digital Matrix. La varful tehnologiei de iluminare se afla farurile Digital Matrix, iar acestea sunt mai mult decat simpla iluminare a drumului.

Dar ce sunt mai exact farurile Digital Matrix? In esenta, functioneaza prin stralucirea unui bec LED pe un cip „micro oglinda digitala”. Acesta găzduieste 1,2 milioane de oglinzi miniaturale uimitoare care se pot inclina individual fie pentru a reflecta, fie pentru a devia lumina. Lumina este apoi respinsa printr-o lentila de proiector si pe drum, cu o imagine creata de lumina si umbra din oglinzi.

Un alt beneficiu evident de siguranta este triunghiul de avertizare care este proiectat in fata soferului ori de cate ori sistemul de infotainment al masinii bazat pe cloud este alertat cu privire la un pericol raportat din fata.

Unitatile Digital Matrix isi intind si mai mult performantele tehnice pe masura ce toate LED-urile interne se aprind, creand un efect similar cu perdelele care se deschid la inceputul unui spectacol. Micro oglinzile din interiorul farului isi pot regla pozitia de pana la 5.000 de ori pe secunda si se pot opri in grupuri pentru a evita orbirea vehiculelor care se apropie din sens opus.

Dar merita sa investim in sistemul Digital Matrix?

Este greu de spus in aceasta etapa, deoarece o mare parte din tehnologia Digital Matrix se bazeaza pe marcaje rutiere clare si precise, care pot fi putine sau degradate pe drumurile din Romania.

De asemenea, unii oameni pot sa fie dezamagiti de pretul pentru farurile Digital Matrix, deoarece ele sunt o optiune care costa aproximativ 1.800 de euro, iar o unitate de inlocuire cel mai probabil o sa coste semnificativ mai mult.

Efectul de ceata elimina necesitatea inlocuirii farului daca mai multe dintre micro oglinzi se defecteaza, similar modului in care un pixel mort poate strica imaginea de pe un televizor.

Toate aceste noi tehnologii par putin stiintifico-fantastice, dar Audi are deja planuri sa imbunatateasca in continuare sistemele de iluminare ale masinilor sale, de data aceasta in partea din spate.

A8 foloseste in prezent un set de stopuri OLED, care utilizeaza o semnatura luminoasa care are sase elemente LED organice individuale (OLED). Acestea pot sa fie personalizate printr-o selectie de presetari din ecranul de infotainment al masinii, permitandu-le soferilor sa personalizeze aspectul masinii.

Continuand accentul pus pe siguranta, Audi intentioneaza sa afiseze in cele din urma semnale de avertizare prin semnele luminii din spate pentru a alerta soferii din spatele masinii de pericole.

Imaginile ar fi folosite in favoarea textului pentru a depasi barierele lingvistice, dar cu toate acestea, obtinerea omologarii acestui tip de caracteristica va necesita ani de negocieri cu autoritatile.

Audi A8 va primi in curand o actualizare care va permite sa jucati jocuri video folosind luminile masinii ca proiector impreuna cu un controler de jocuri traditional sau chiar telefonul.

Caracteristica urmeaza sa apara printr-o actualizare de soft si ne asteptam sa vina intr-o anumita forma pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului 2023.

 

Marvis Auto Concept – Service Reparatii Turbine Bucuresti