De performantele exceptionale ale motoarelor BMW nu cred ca se mai indoieste nimeni. Ar fi interesant de stiut insa ce rol au si cum contribuie turbosuflantele la imbunatatirea acestora. Citeam recent un articol pe site-ul producatorului bavarez si am zis ca e imposibil sa nu fie si printre voi cineva interesat de acest aspect. Iata ce spun cei de la BMW:

Motoarele autoturismelor BMW sunt echipate cu turbosuflante ce au rolul de a optimiza cuplul motor, a imbunatati performantele generale si a reduce consumul de carburant.

Performantele unui motor, precum si eficienta acestuia, depind in mod direct de cantitatea de oxigent care ajunge in camera de combustie. Cu cat exista mai mult oxigen disponibil, cu atat performantele motorului sunt mai inalte. Turbosuflanta utilizeaza energia altfel neexploatata a gazelor de evacuare pentru a asigura mai mult oxigen pentru ardere. Gazele de evacuare astfel colectate sunt redirectionate catre turbina care, fiind pusa astfel in miscare, antreneaza compresorul ce aspira aer din galeria de evacuare si-l comprima inainte de a-l introduce in cilindru. Rezulta astfel o performanta mult imbunatatita si un cuplu motor optimizat la maxim. Turbinele moderne au de asemenea rolul de a reduce simultan consumul si emisiile poluante.

In plus fata de modul clasic de supraalimentare, BMW utilizeaza pe modelele din fiecare clasa si tehnologia prin care se apeleaza la doua grupuri de turbocompresoare pentru a alimenta bancuri separate de cilindri. Motoarele care utilizeaza aceasta tehnologie sunt supranumite Twin Turbo. Principiul de functionare la acest tip de motoare este similar cu cel al motoarelor cu un singur turbocompresor. Diferenta este data de faptul ca atunci cand vorbim, de exemplu, de un motor cu 12 cilindri in V, fiecare din cele doua turbocompresoare au rolul de a alimenta in mod separat un banc de 6 cilindri. Datorita acestei tehnologii, performantele motoarelor bi-turbo sunt mult imbunatatite comparativ cu ale celor care utilizeaza un singur turbocompresor.

Cititi articolul integral aici (engleza)

By Marvis Auto Concept

Etichete: