Motoarele aspirate sunt fara nici un dubiu cele mai fiabile deoarece mult mai putine piese se pot defecta, iar materialele din care sunt confectionate nu sunt supuse la o tensiune mare. Cele mai bune motoare aspirate din lume sunt cele V8 pe benzina sau diesel aspirate de la Mercedes, Chevrolet sau Ford, motoare vechi care nu se mai folosesc in prezent.

In ziua de astazi nu se mai fabrica motoare diesel aspirate, se pot alege doar motoare diesel dotate cu turbocompresoare. In schimb la motoarele pe benzina poti opta pentru motor turbo sau motor aspirat. Majoritea constructorilor auto au in oferte atat motoare pe benzina aspirate cat si motoare pe benzina dotate cu turbo, dar sunt si unii care au eliminat complet din oferta lor motorizarile pe benzina aspirate.

Care sunt avantajele motoarelor aspirate?

  • Cost de intretinere mai mic – deorece motorul nu este doatat cu turbina auto are mai putine piese in miscare, iar pe o perioada mai mare de timp costurile pentru intretinere vor fi mai mici.

Fiabilitate mai mare – motorul aspirat este mult mai fiabil pe termen lung, trebuie sa ii faceti doar schimburile de ulei la timp si sa verificati bujiile. Care sunt avantajele motoarelor aspirate

Care sunt avantajele motoarelor dotate cu turbina?

  • Putere mai mare – motoarele dotate cu turbocompresoare ofera o putere mai mare cu aproximativ 25-30% fata de motoarele aspirate de aceeasi capacitate.
  • Taxe mai mici raportate la caii putere – motoarele dotate cu turbina au raportul taxe/cai putere mult mai bun fata de motoarele aspirate. Un motor de 2 litri dotat cu turbina dezvolta aproximativ 250-300 de cai putere, iar la un motor aspirat pentru a avea aceasta putere trebuie sa optezi pentru un V8. In Romania majoritatea cumparatorilor aleg motoarele pe bezina turbo pentru ca taxele sunt mai mici si puterea este asemanatoare.

Consum de carburant mai mic – Turbina contribuie esential la reducerea consumului de combustibil si te ajuta sa ai o putere mai mare la turatii scazute. Motoarele turbo au un consum mai mic fata de cele aspirate de aceeasi capacitate cilindrica si mult mai mic fata de cele aspirate cu aceeasi putere.Care sunt avantajele motoarelor dotate cu turbina

Care sunt dezavantajele motoarelor aspirate?

  • Mai putini cai putere fata de unul turbo de aceeasi capacitate cilindrica.
  • Impozite si taxe mai mari raportate la putere.
  • Cosum de combustibil mai mare pentru aceeasi putere sau capacitate.

Care sunt dezavantajele motoarelor turbo?

  • Costuri de intretinere mai ridicate.
  • Fiabilitate mai mica pe termen lung.

La noi in tara majoritatea soferilor care circula mai mult in oras prefera sa cumpere o masina cu motor aspirat de capacitate cilindrica mica datorita taxelor scazute, iar cei care circula mai mult in afara orasului prefera motoarele dotate cu turbo, pentru putere mai mare si consum mai mic.

 

Marvis Auto Concept