Chiar daca la majoritatea masinilor se poate opta pentru o transmisie automata, multi soferi prefera sa opteze pentru vehicule de transmisie manuala. In acest articol o sa prezentam avantajele si dezavantajele alegerii unei transmisii manuale.

Avantajele unei masini cu transmisie manuala

Multe persoane aleag o masina cu transmisie manuala in locul unei masini cu transmisie automata deoarece masinile manualele sunt mai ieftine la achizitie si mai usor de intretinut.

Costul initial

 

In medie, costul initial al achizitionarii unei masini cu transmisie manuala este mai mic decat cel al unei masini cu transmisie automata. Cumparatorii de autoturisme care au un buget limitat si care sunt obijnuiti sa conduca masini manuale ar putea sa salveze aceasta suma suplimentara de bani.

Controlul masinii

Cei cu experienta in conducerea masinilor cu transmisie manuala vor avea un control mai mare asupra vehiculelor, in special in conditii meteorologice dure. Abilitatea de a controla viteza cu ajutorul schimbarii treptelor de viteza creste timpul de raspuns si tractiunea pe drumurile acoperite cu apa, gheata sau zapada.

Costurile de intretinere:

Chiar daca ambreiajul la o transmisie manuala poate ceda mai repede decat la o masina automata, costul inlocuirii ambreiajului si intretinerea de rutina fac ca transmisiile manuale sa fie mai putin costisitoare la intretinere. De asemenea, lichidul de transmisie trebuie schimbat mai rar la o transmisie manuala fata de una automata.

Dezavanjele unei masini cu transmisie manuala

In timp ce avantajele alegerii unei transmisii manuale fata de una automata, este o afacere in primul rand, datorita costului de achiziite mai mic, dezavantajele se concentreaza in intregime pe capacitatea dumneavoastra de a efectua corect schimbarea vitezelor. De asemenea, o buna parte din soferi  petrec un timp mai lung pana invata sa conduca o masina cu transmisie manuala fata de una automata.

Folosirea frecventa a pedalei de ambreiaj si a schimbatorului de viteze
Unii soferi considera schimbarea vitezelor si actionarea constanta a pedalei de ambreiaj un element negativ si aleg o transmisie automana in locul celei manuale. De fiecare data cand trebuie sa cresti viteza, sa reduceti viteza, sau sa mergeti cu spatele trebuie sa folositi schimbatorul de viteze si pedala de ambreiaj. Transmisiile automate preiau schimbarea treptelor de viteze, permitand conducatorului auto mai mult confort.

Argumentele pro si contra unei transmisii manuale au fost descrise in acest articol. In conluzie: transmisiile manuale sunt mai putin costisitoare si ofera un control sporit, in timp ce automatele sunt mai usor usor de condus dar au un pret de achizitie mai ridicat si sunt mai scumpe de intretinut.

 

Marvis Auto Concept